Αγγούρια: Η «σιωπηλή» μετάλλαξη που μεγάλωσε το λαχανικό του καλοκαιριού
Μια μικροσκοπική, σχεδόν αόρατη γενετική αλλαγή ευθύνεται που σήμερα απολαμβάνουμε δροσερά, μακριά αγγούρια.
Τα αγγούρια δεν λείπουν ποτέ από το καλοκαιρινό τραπέζι. Φρεσκάρουν τις σαλάτες, γεμίζουν τα σάντουιτς, αλλά λίγοι ξέρουν πόσο έχουν αλλάξει με τα χρόνια. Το σημερινό αγγούρι έχει αφήσει πίσω του τον άγριο, πικρό του πρόγονο, κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο.
Η έρευνα που «διάβασε» το DNA του αγγουριού
Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων από το John Innes Centreστη Βρετανία και την Κινεζική Ακαδημία Γεωργικών Επιστημών (CAAS) έψαξε βαθιά. Στόχος τους; Να καταλάβουν γιατί τα καλλιεργημένα αγγούρια είναι τόσο μεγάλα και γευστικά, σε σύγκριση με τα μικρά και πικρά της φύσης.
Η «σιωπηλή» μετάλλαξη που μεγάλωσε το αγγούρι
Το πιο εντυπωσιακό εύρημα; Μια μικροσκοπική, σχεδόν αόρατη γενετική αλλαγή ευθύνεται που σήμερα απολαμβάνουμε δροσερά, μακριά αγγούρια. Μια «σιωπηλή» μετάλλαξη σε συγκεκριμένο γονίδιο δεν άλλαξε καμία πρωτεΐνη, όπως συνήθως, αλλά έδρασε αλλού: στο RNA. Έτσι σταμάτησε την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που κρατούσε το αγγούρι μικρό. Το αποτέλεσμα; Αγγούρια 70% μεγαλύτερα από τους άγριους συγγενείς τους!
Νέοι δρόμοι για την γεωργία
Η ανακάλυψη αυτή δίνει νέα όπλα στους γεωπόνους και τους επιστήμονες. Πλέον, η προσοχή δεν μένει μόνο στα γονίδια που φτιάχνουν πρωτεΐνες. Οι «σιωπηλές» μεταλλάξεις μπορούν να γίνουν το κλειδί για πιο στοχευμένη βελτίωση φυτών με σύγχρονες τεχνικές, όπως η γονιδιακή επεξεργασία.
Τι λένε οι επιστήμονες
«Μια τόσο μικρή αλλαγή, που κάποτε θεωρούνταν αθώα, αποδείχθηκε καθοριστική», λέει η Δρ. Yueying Zhang, επικεφαλής της έρευνας. «Φωτίζει το παρελθόν, αλλά δείχνει και το μέλλον της καλλιέργειας».
Ένα βήμα μπροστά
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο περιοδικό Cell, ανοίγει τον δρόμο για μεγαλύτερες, πιο αποδοτικές και ποιοτικές καλλιέργειες. Κι αν ξεκίνησε από τα αγγούρια, οι επιστήμονες βλέπουν ήδη εφαρμογές και σε άλλα βασικά προϊόντα που στηρίζουν τη διατροφή όλου του πλανήτη.